Tankar kring kost

Idag tog jag en riktig slapparmorgon, och hann då under en stunds bläddrande i telefonen bli lite smått chockerad över vilken inställning och okunskap det finns hos tjejer när det kommer till kosten. Detta är väl ingen nyhet egentligen, men man ser alltmer tjejer som ger sig in i träningsträsket - och som till frukost/lunch/middag äter som myror för att de tror att de ska bli feta om de äter mat. Eller ännu värre - går på extremdieter såsom LCHF eller nutrilettkurer.
 
Äta bör man, annars dör man - så enkelt är det ju. Kroppen mår inte bra av att inte få i sig det den behöver. Det finns inga genvägar när det kommer till kroppen. Man bör behandla den med respekt, för annars kan den slå tillbaka - hårt. Man vill väl ändå inte förstöra sin kropp i jakten på att bli smal? Vad har man då för nytta av att ha gått ner i vikt? Då mår man ju dåligt fysiskt istället... Även om man vill gå ner i vikt så MÅSTE man äta ordentligt med mat. Det handlar inte om att äta som en myra - det handlar om att göra sunda val när det kommer till VAD man stoppar i sig. Man kan inte sitta och hinka cola och sen äta en knäckemacka till lunch och tro att man gör gott för sig själv. 
 
Svälter man sig får det istället effekten att kroppen ställer in sig på just svält, och när den då får i sig något energirikt passar den på att lagra på sig för att klara av nästa svältperiod. alltså kan man mycket väl få motsatt effekt utav att göra på detta vis. Samma princip gäller för dessa förbaskade nutrilettkurer som folk luras på. Så fort man går tillbaka på fast föda igen kan det bara säga pang så är man tillbaka där man startade, om inte till och med några kilo plus om man har riktig otur. 
 
LCHF-dieten är något annat som jag ser har blivit populärt, vilket skrämmer mig. Även här ligger fokus bara på att gå ner i vikt, och folk tänker inte alls på de långsiktiga konsekvenserna av att stoppa i sig sådan mat. För det första behöver hjärnan kontinuerlig tillförsel av glukos (socker, som du får från kolhydrater) för att fungera som den ska. Ni kan ju då räkna ut vad som händer om man inte tillför det. Kroppen fungerar alltså inte ordentligt. För mycket fett är skadligt för cirkulationssystemet, det kan väl inte ha undgått någon? Vill man råka ut för hjärtinfarkt i ung ålder, bara för att man försöker hetsa sig smal? Långtidseffekterna av denna extrema diet är ju inte ens nära utvärderade ännu då den är såpass ny, så jag förstår faktiskt inte hur man kan våga sig på att äta på det viset. 
 
Nä, sunt förnuft är jätteviktigt att ha med sig när man vill göra en förändring. Det går inte att skynda resultat, hur gärna man än vill det. Tänk på att det faktiskt har tagit en hel del tid att jobba sig upp till en övervikt, och därför får man även ha tålamod när det kommer att göra sig av med den. Som sagt, det finns inga genvägar när det kommer till kroppen - man får helt enkelt vara beredd att jobba för det man vill åstadkomma. Mitt tips? Sunt förnuft med val av livsmedel/portionsstorlekar och tiderna man intar dem på, kombinerat med träning och en i övrigt aktiv livsstil - skippa bilen/bussen och promenera/cykla istället, ta en promenad istället för en fika och skaffa ett mer aktivt fritidsintresse än att ligga i soffan och titta på tv/sitta framför datorn. DÅ kommer de hållbara och hälsosamma resultaten, både när det gäller mående och utseende!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0