Gällande konditionsträning

Träningslära är en djungel med motstridiga påståenden, och som ny på gymmet kan det vara riktigt förvirrande och svårt att veta hur man ska lägga upp sin träning. Jag är inget fan av google-kunskap, då man kan hitta så mycket dumheter på forum och liknande, men det finns faktiskt guldkorn att hitta på internet med - om man bara vet vart man ska leta. 
 
Jag tänkte därför dela med mig utav en text skriven utav en amerikan vid namn Larry Pepe, som skriver mycket artiklar gällande just träning. Jag brukar inte lägga in andras texter här, men han förklarar detta så mycket bättre än vad jag känner att jag kan göra, och jag tycker att så många som möjligt ska ta del av detta så att man får ut det man hoppas utav sin träning: 
 
Styrka innan kondition - sluta köra kondition innan du styrketränat! 

Det dödar mig varje gång jag ser det. En efter en dyker upp på gymmet. De checkar in i receptionen, byter om och gör en rusning mot konditionsutrustningen. Någonstans mellan 20 och 60 minuter senare drar dem sig bort från löpbandet och vidare till vikterna för att starta sin styrketräning. 
Detta kan vara det mest vanliga misstaget jag har sett under mina 15 år som jag utbildat i gym från New York till Kalifornien. Det finns ett antal skäl till varför denna sekvens inte bara kan minimera dina resultat, men också ökar risken för skador.

Låt oss göra ett par saker klart innan vi kommer igång. Om du vill värma upp genom att köra 5 minuters konditionsträning innan du går på vikterna, så är det inga problem. Om det känns som att du är bättre förberedd för att träna hårt och få ut det mesta av din styrketräning, bra. 
I kallare klimat, särskilt med hösten och vintern, kan detta till och med vara att rekommendera. Men kom ihåg, vi pratar om att värma upp hjärtat innan träning, inte en konditionspass som syftar till att bränna fett. Som ändå inte kommer funka om du inte har rätt sekvens på din träning.

- Näringsmässiga skäl

Någonsin hört att du kommer att bränna mer fett om du kör kondition på fastande mage? detta är fel. Du kommer att bränna mer fett om du är tömd på kolhydrater innan du kör konditionsträningen. Protein och fett i kosten påverkar inte ekvationen. 
Om du vill, och det skulle magen inte bry sig om, kan du dricka en protein drink med hög proteinhalt / mycket låg kolhydratshalt eller äta ett kycklingbröst eller en bit magert rött kött minuter innan du börjar konditionsträningen och du skulle fortfarande bränna samma mängd fett som på tom mage. Men om du äter en bit frukt eller en kopp ris innan samma konditionspass kommer du alltså inte att bränna något fett.

När du äter kolhydrater, lagrar kroppen dem i form av glykogen i levern. Sedan när du behöver använda energi kommer glykogen depåerna användas tills de är tömda. Problemet är att kroppen inte kommer att bränna fett förräns alla glykogen depåer är tömda. 
Nu till det riktigt dåliga nyheterna: Studier har visat att det kan ta så mycket som 29 minuter av konditionsträning för att tömma dina glykogen depåer. Så när du gjorde din 30 minuters konditionsträning efter att ha ätit kolhydrater någon gång flera timmar innan konditionsträningen, brände du fett under en minut - en hel minut.

Betyder det att konditionsträningen var ett totalt slöseri med tid? Nej, det finns två fördelar med att låta hjärtat arbeta. Att varje gång du kör ett konditionspass bränner du fett (efter 29 minuter) och höjer din ämnesomsättning, vilket ökar kroppens förmåga att metabolisera mat och bränna fett under flera timmar efter passet. Du får förmånen oavsett om dina glykogen depåer är fulla eller tomma. 
Så varför göra nåt till halva nyttan när du kan få ut så mycket mer av ditt konditionspass?.

Medan glykogen (kolhydrater) kommer att beröva dig den fulla nyttan av din konditionsträning, har det motsatt effekt på att träna med vikter. Kom ihåg att fördelarna med styrketräning bygger / underhåller ren muskelmassa och förhöjer din ämnesomsättning. Detta är anaerob aktivitet, inte aerob aktivitet som konditionsträning. Därför behöver du inte stryketräna för att bränna kroppsfett. Du gör det för att bygga muskler.

När du styrketränar (anaerob aktivitet), är kroppens föredragna energikälla som gör att du kan träna hårt och vara och förbli stark under träning - du gissade rätt - kolhydrater. 
Så, om du tränar innan du kör konditionsträning, är det glykogen som används för produktiv träning och den finns tillgänglig. När du tränar används glykogen som energi tills depåerna är tömda. Ah! tömda glykogen depåer tänker du. 
Exakt där du vill vara när du startar din konditionsträning (aerob aktivitet) så att du kan bränna fett!

- Praktiska skäl

Utöver de näringsmässiga skäl vi redan har täckt, finns det andra praktiska överväganden som dikterar varför du ska styrketräna innan ett konditionspass. Har du hört talas om eller bevittnat att många skadar sig genom att gå på ett löpband / crosstrainer eller att cykla? Inte jag heller. 
I ett större perspektiv kan konditionsträning vara tråkigt ibland, men skaderisken är ganska liten. Hur många gånger har du sett eller hört någon prata om att det drar eller känns konstigt eller upplever ett visst obehag på grund av något de gjorde under sin styrketräning? Förhoppningsvis inte alltför ofta, men antagligen mycket mer än med konditionsträning. 
Så vi kan komma överens om att mellan de två, finns det en större risk för skador med styrketräning än med konditionsträning. 

Med tanke på detta faktum, känns det inte då självklart att styrketräna först när du är som fräschast och har mest energi? Självklart kommer du att vara i toppform när du kommer till gymmet och inte efter att du har kört kondition en halvtimme eller mer vid en tillräckligt hög hjärtfrekvens för att bränna fett.

Summan av kardemumman: styrketräna först när du har allt till din fördel. Du kommer att vara mentalt och fysiskt friskare och starkare. Du kommer att vara i den ideala fysiologiska miljön som en följd av din kost och på bästa sätt använda dina glykogen depåer för den verksamhet som du bedriver och respektive de fördelar de erbjuder. 

För maximalt resultat, så är det styrketräning före konditionsträning som gäller.

Översatt av: Gymskolan "
 
 
Hoppas ni fann den lärorik! :)

Nu har jag fått svettats ordentligt!

Idag hade jag bokat in konditionsträning på schemat, och jag ska säga er att jag inte alls såg fram emot detta! Det var längelängesedan jag tog mig an löpbandet, men nu börjar gålättklädd-säsongen närma sig och då är det dags att smått börja jobba bort överflödet jag lagt på mig under bulken. Dessutom får löpningen bli ett komplement till benträningen då jag inte kan pressa mig fullt ut där ännu.
 
Ca en timme blev det idag, och det var en riktigt svettig sådan! Jag hoppade först upp på crosstrainern och trampade i ett jämnt, medelhögt tempo i 20 minuter för att komma igång ordentligt i kroppen. När sedan ett löpband blev ledigt skuttade jag över dit och påbörjade den jobbiga delen. Jag vet inte om jag nämnt det, men när jag står på löpbandet så jobbar jag alltid i någon form av lutning - och idag var såklart inget undantag. Började på ca hälften av max och jobbade mig därifrån uppåt i både lutning och fart. Körde riktigt jobbiga intervaller och när det sedan återstod 5 minuter av min tilltänkta träningstid drog jag på full lutning och jobbade sedan upp mig i så snabbt tempo som jag bara orkade och mosade mig igenom dedär sista minutrarna! Oj vilken fröjd det var när bandet sedan slog om på nedvarvning. Dedär sista tio sekundrarna av löpning var det värsta jag känt på länge, men jäääklar så skönt det var att få SVETTAS! För det gjorde jag så det räckte och blev över! 
 
Jag hade glömt hur härligt det är att bara få pressa ur sig allt och trötta ut sig tills man kliver av bandet med spagetti-ben. Man känner sig som en maskin, ostoppbar! Man är på topp helt enkelt när det går sådär bra! Det kändes som om hela världen runt mig snurrade och jag var röd i ansiktet som en tomat, när jag klev av. Men ruggigt, ruggigt nöjd! Jag ser faktiskt fram emot nästa konditionspass! :D
 
 
Nu blir det lite tråkigt bildlöst här har jag märkt, men jag visste inte riktigt vad jag skulle fota ;) Mig i spegeln har vi sett nog utav. Lovar att jag ska vara lite kreativ framöver! :D

Cardiodag

Kan behöva lite motivation, för oj vad det tar emot...
 

Det börjar arta sig!

Efter en vilodag var jag tillbaka på gymmet igår igen, med nyfunnen motivation och även nytt träningssällskap! 
 
Jag blir alltid lite extra taggad att att pusha på mitt träningssällskap, och igår var inget undantag! Det känns i axlarna idag vill jag lova! Ja, axlar/ mage var det alltså dags för - och det kändes som evigheter sedan jag tränade just axlarna. Därför låg fokus lite mer på dem under passets gång, men magen glömdes inte bort för det! Hängande benlyft, rotationer, sidolyft och benindragningar i TRX fick jag minsann ihop på magfronten! Jag har ju aldrig tyckt att det är speciellt kul att träna mage och har därför ofta slarvat förbi magträningen lite i slutet av passet. Nu har jag dock bestämt att det ska bli ändring på det!
 
Orken var tillbaka igår och det kändes som att jag kunde vara riktigt nöjd när jag åkte hem! Skönt! Det är så himla tråkigt att komma till gymmet och känna att man inte kan ge så mycket som man vill. att inte komma upp i sin vanliga nivå, utan ligga på uppvärmningsvikter passet igenom. Nej, några fler pass som söndagens rygg/biceps vill jag inte veta av på ett bra tag! 
 
 

Gårdagens urladdning!

Igår körde jag ett rygg/bicepspass tillsammans med karln min och Nicke. 
 
Jag fattar inte vad det var för något som hade hänt över natten från söndagen, men jag orkade verkligen ingenting! Fick inte med mer än 4 chins på raken per set och började bli yr och dan så fort jag tog i därefter. Kunde inte ens avsluta sista ryggövningen ordentligt då jag tappade kraften totalt efter mina tre första. Det kändes jättejobbigt och jag var så arg så jag höll på att gå i bitar! Jag är en riktig prestationsmänniska, och när det inte går som jag vill och kroppen lyssnar så kan jag bli skogstokig.
 
Biceps tog jag mig igenom 2 övningar på, men har trots det en sjungande träningsvärk i dem idag. Ryggen känner jag knappt att jag tränade igår. Just på grund av att det gick som det gick valde jag att ta vila idag för att ge kroppen en chans att komma igen. Imorgon ska det bannemig gå att köra på igen!
 

Bloglovin och stavfel

Jag har upptäckt att det strular lite med uppdateringen utav min blogg på Bloglovin, då tydligen en hel drös utav mina inlägg lades in nu på en och samma gång. Vet faktiskt inte riktigt vad som har hänt eller vad jag ska göra för att åtgärda det, men jag ska kolla upp det!
 
I övrigt kanske ni har noterat att jag har stavat som en kratta på sistone ;) Det har att göra med att jag inte riktigt vant mig att skriva på min nya bärbara dator (är så van med stationär och deras tangentbord) och då jag skriver ganska snabbt har det tydligen blivit så att jag missat en tangent eller två i farten! Ska nog börja läsa igenom mina inlägg innan jag lägger ut dem hädanefter!

Back on track!

Idag har jag äntligen genomfört ett pass som på riktigt får kallas träning! Fy så skönt det var att få ta i lite!
 
Orken satt väl inte 100 % där den skulle, och jag var väl lite försiktig för att inte ta ut mig helt nu när jag nyss varit sjuk, men jäklar så bra det kändes ändå! Trodde inte i förväg att jag skulle orka mig på att göra en enda runda dips, men se det blev faktiskt tre set vanliga och sedan 2 set bänkdips - det senare bara för att kompensera upp lite för att jag inte var i min vanliga form gällande dips. 
 
 
Hade med mig två av mina barndomskamrater på gymmet och introducerade dem lite till gymträning. De har precis som jag sin grund i fotboll (vi spelade såklart i samma lag) och därför är de vana vid benträning sedan innan och behövde få lite mer intro på överkroppen. Vid sidan om mitt bröst/tricepspass visade jag dem övningar för ett helkroppspass mellan varven, och körde faktiskt riktigt hårt med dem. Det är riktigt kul att få se andra kämpa under ens befäl ibland ;) Speciellt när det är såpass nära vänner att man kan retas lite med dem och få dem att ge detdär lilla extra bara för att! Det ska bli kul att höra vart de har mest träningsvärk imorgon ;)
 
 
För min egen del var det faktiskt riktigt skönt att få bekräftat att jag inte alls tappat så mycket som jag vissa stunder fått för mig nu när jag vilat. Man tror ju att varenda muskel har skrumpnat ihop och försvunnit, men det såg jag minsann idag att de inte hade gjort. Självklart ligger det lite mer underhudsfett över när man varit inaktiv, men det kommer att försvinna snabbare än snabbt nu när jag är igång igen! :D
 
 

Mina första instruktioner

Nu blev det äntligen av! Nu får jag äntligen kala mig individuell tränare på riktigt, då jag haft mina två första instruktioner idag!
 
Det var så himla roligt att få träffa sina kunder, höra vad de hade för förväntningar och mål samt peppa igång dem och ge dem ett upplägg som de verkade jättenöjda med! Var jättenervös innan, men kom snabbt in i rollen på plats och hade jättekul. Är faktiskt riktigt nöjd med uppläggen jag satte ihop, då jag tycker att de verkligen utformades efter individerna och deras förutsättningar! Gud vad kul det är att få pussla och pyssla! Dethär kommer jag att trivas med!
 
För er som inte vet så är jag otroligt blyg av mig som privatperson, men idag kände jag inte av det alls. Tror det blir skillnad när man är i sin roll som tränare och har kunskap att dela med sig av samt ett mål för mötet. Jag tjattrade på som om jag inte gjort annat! Kort och gott kan vi summera det som att jag är riktigt nöjd med mig själv och min insats idag! Lite stolt faktiskt ;) Jag strävar alltid efter att utmana mig själv på alla plan jag kan, och när det kommer till att bota min blyghet är detta ett stort steg!
 
Tänkte att jag efter mina två timmar skulle köra lite lätt benträning, men det fick bli ett äldigt kort pass då jag var alldeles tömd på energi. Antar att nervositeten gjorde sitt. Hade redan värmt upp, då jag själv är mycket aktiv unde rmina instruktioner, oc kunde därför gå direkt på lite utfallshopp i TRX, och sedan benspark, lårcurl och knäböj i TRX. Mer än så blev det inte då det började snurra ordentligt i huvudet, men jag behövde nog ha lite mer vila efter influensan ändå.
 
Provade att stabilisera knät med en kinesiologi-tejpning idag. Det fungerade faktiskt riktigt bra, så det tänker jag fortsätta med ett tag framöver!
 
Nu har jag tvingat mig själv att vila imorgon med, sen hoppas jag på att vara fit for fight i helgen!

Bajspass och show and tell på gymmet!

... Ja, så får man faktiskt kalla dagens presterande!
 
Hade hoppats på att få berätta för er hur kul det var att komma tillbaka till gymmet efter min tvångsvila och hur jäkla motiverad och peppad jag blivit utav det, men tyvärr lämnade det mig med raka motsatsen. Jag tror att jag var en dag för tidig med att köra igång, att jag alltid ska vara så ivrig! Jag hade ont i magen som tusan, var snorig och fick sedan även huvudvärk när jag satte igång. Tog det väldigt lugnt ska jag väl dock påpeka, så ni inte tror att jag försökte mig på ett monsterpass såhär på direkten. Valde faktiskt att köra igång med mitt priopass (vader/mage/intervaller) just för att det skulle bli lite lättare träning. Ja, minus intervallerna då alltså ;)
 
Något som tyvärr gjorde att motivationen trötytterligare var att det var så himla mycket folk på gymmet! Jäklar vad det har fylltspå nu under januari månad. Jättekul att se att folk vill ta tag i sin hälsa och sin kropp, men måste alla göra det på samma gym? ;) hihi! Det blir ju knökigt! Något som skrämmer mig otroligt är att det pågår mycket show and tell på gymmet just nu, alltså medlemmar tar med sig nya kompisar och ska lära dem träna - trots att de själva inte besitter de rätta kunskaperna och rätt teknik. Såg flera exempel på detta idag, både killar och tjejer, som agerade pt till sina vänner och fick dem att slita i tunga vikter med alldeles tokdålig teknik - krökta ryggar och slängande rörelser. Stackars kroppar! Och sen kommer kanske dessa människor föra detta vidare till nästa person, och så har man en hel drös med människor som skadar sig. Blir lite orolig, men kan ju inte göra alltför mycket åt saken! Är man ny är mitt tips verkligen att vända sig till någon som är utbildad eller som är väldigt kunnig på sin sak som privatperson. Kompisar som tränar kanske inte är så duktiga som man hoppas, och det kan leda till att man förstör kroppen mer än vad man förbättrar den. Var försiktiga :)
 
 

Fullbokad och nytt i produkthyllan igen!

 
Nu känner jag mig faktiskt kry nog att börja instruera, så då var det dags att boka om och ta igen det jag missat. Detta innebär att jag helt plötsligt blev fullbokad imorgon och därmed kommer att ha en riktigt fartfylld kväll! Spännande!
 
Har varit och handlat lite kosttillskott idag också! Först och främst vitaminer & mineraler, så att jag är säker på att inte missa att få i mig någon viktig del. Sen var det dags att börja med något nytt! Köpte även BMR's Remed, som är ett kosttillskott som är bra för lederna. Mitt knä är ju överansträngt, och som del i ledet för att försöka undvika att slita på lederna i resten av kroppen när jag puschar mig såhär hårt så ska jag nu prova att lägga till detta!
 
Utvärdering kommer ;)
 
 
 

Man får börja smått!

Nu börjar denna jädrans influensa ge med sig, och vad som återstår nu är en lite snuvig näsa och några hostattacker då och då! Snart är jag tillbaka på banan igen gottfolk! :D
 
Sålänge har jag motionerat på den nivån jag känt passat lagom - promenader. Till och från skolan har det traskats, vilket kanske inte låter så mäktigt. Dock tar det mig 20-25 minuter dit, då jag gärna går vägen förbi strömmen på vägen till skolan, för att det gör mig på så himla glatt humör! Det är så fint där nere längs vattnet! Blir alldeles mysglad i hela kroppen, och då får dagen en alldeles underbar start! 
 
Imorgon ska vi försöka oss på att mjukstarta på gymmet, om inte något oväntat inträffar! ;)

Abstinensen kommer krypande

Nu har jag inte kunnat besöka gymmet sedan i måndags, och desto piggare jag blir desto mer börjar träningsabstinensen komma krypande! 
 
Jag har under mina sämsta dagar här i veckan inte ägnat träningen en tanke, vilket nog måste vara ett tecken på att jag varit väldigt sjuk ;) haha! Men nu när jag är feberfri och kan äta igen så börjar suget infinna sig igen, och i skrivandets stund har det hunnit växa sig riktigt stark! Jag vill slita tag i ett par vikter, jag vill svettas och jag vill känna dendär härliga "smärtan" i musklerna när de är riktigt jäkla trötta i slutet på ett set! 
 
Självklart har man börjat stå och begrunda kroppen i spegeln under morgonen och tycker sig ha tappat ALLT man jobbat upp, på 6 dagar. Ja, jag hör ju själv hur otroligt det låter, men man känner sig ju allt annat än i form efter en sjukvecka! Proteinshakesen har varit min räddning under veckan när jag inte kunnat äta fast föda (ingen aptit och illamående). Det är viktigt att få i sig ordentligt med proteiner när man är sjuk, och jag passade på att blanda med mjölk iostället för vatten för att få i mig lite extra energi! Utöver det har man levt på smörgåsar och youghurt, och försökt att peta i sig lite mat när man haft bättre stunder. Ingen superkost på långa vägar, men det fick duga för stunden!
 

Hoppas kunde man ju alltid...

Ja ni, det bev ingen liten snabbförkylning dethär inte!
 
Isället har jag legat hemma och varit riktigt dålig de senaste dagarna, och därmed tvingats ställa in min första instruktion jag hade bokad! Fy vad det tog emot att ringa upp sin kund och berätta att vi tyvärr måste skjuta upp hans träningsstart på grund av att jag lägligt nog gått och blivit sjuk. Det kändes inte som en rolig start! Dock vet jag ju att man inte kan rå för att man blir dålig och att jag inte gör honom en tjänst om jag går dit ändå och smittar ner honom. Då får han ju ingen träning gjord heller!
 
Nu får jag istället hålla tummarna för att detta snart är över, så att jag kan återgå till vardagen och träningen igen!

Snörusk!

Idag har det snöat här i Norrköping hela dagen, och det är i stort sätt omöjligt att ta sig någonstans med våran lilla gocart till bil - som dessutom står totalt insnöad här utanför ;)
 
Det blev alltså inget gym idag, men det var nog lika bra för min del då även jag börjar att känna mig krasslig idag! sablarns skit! Jag som är ledig och egentligen har all tid i världen att ägna åt det jag vill! Det slår väl aldrig fel! Vi får hoppa satt jag inte blir lika sjuk som frugan och istället bara drabbas av en liten snabbförkylning som snart är ett minne blott!
 
Sitta still kommer ju dock inte på frågan för fröken Linda! Istället för gymmet blev det en promenad i djupsnön tillsammans med Sofie, som egentligen skulle ha följt med till gymmet idag för att få en komma-igång-instruktion! Istället fick vi kämpa med benmusklerna när vi pulsade fram i snön. Det gör nog susen det med! ;)
 
 
 
 

Svar på frågelådan

Fråga: "Hur kom du i kontakt med träningen?"
 
Svar: Jag har alltid haft någon form utav träning i mitt liv, vad jag kan minnas! Har testat på allt möjligt, däribland boxning, tennis och dans, men det som funnits där i större delen av mitt liv är fotbollen. Jag är uppvuxen i en riktig idrottarfamilj. Både mor & far samt alla syskon och bröder har spelat/spelar fotboll, så det föll sig ganska naturligt även för mig att ta den banan. Från unga år fram tills för två år sedan var jag aktiv fotbollsspelare, men efter både en ledbandsskada som titt som tätt gjorde sig påmind och en mage som inte ville tillåta mig att springa så fick jag till slut inse att det inte längre var möjligt för mig att spela i ett seriöst lag och jag slutade.
 
Det var via fotbollen jag även kom i kontakt med gymmet. En av ledarna från Friskis kom och höll ett pass afrodans för mitt dåvarande lag, och jag blev helfast! Skaffade ett gymkort för att kunna gå på de passen, men började efterhand mer och mer söka mig in till gymmet och vikterna. Till en början var jag precis som de flesta andra tjejerna dock - en riktig cardiojunkie! Jag trodde mig kunna cykla/löpa/trampa trappmaskin fram till min drömkropp, men insåg efter ett års stretande att inte mycket hände! Jag började då läsa på mycket kring styrketräning, och tillslut hamnade jag där jag är idag - som en riktig gymråtta! ;)
 
 
Fråga: "Varför delar du upp kroppen som du gör? När du tränar? Måste man göra det?" (lägger ihop två snarlika här) & "Kul o se hur du lägger upp träningen för veckan"
 
Svar: Just nu kan ett upplägg för en veckas träning se ut på detta vis:
- Bröst/Triceps
- Rygg/Biceps
- Ben
- Axlar/Mage
- Priopass
 
Utöver detta försöker jag även klämma in lite kondition här och var, och då försöker jag lägga den så långt ifrån styrketräningen som möjligt om jag kör den på samma dag (alternativt hamnar den på prio-dagen). Priopasset har under sommaren/vinter oftast varit ben, men nu kommer jag under dessa dagar att köra vader/mage och eventuellt intervaller. Passen hamnar inte nödvändigtvis i samma ordning varje vecka, utan jag försöker i största mån synka mina pass med mina träningskamrater, men då jag vill hålla en bra balans i kroppen och träna alla delar någorlunda likt så vill jag få in alla passen under en vecka. Skulle det vara så att jag vill träna kondition under samma pass som jag kör styrka gör jag då detta sist av allt. Lägger man kondition i början har man inte alls den energin kvar som man behöver för att trötta ut sina muskler ordentligt. 
 
Varför ser mitt schema ut på detta vis då? Jo, jag tränar ju för hypertrofi - alltså muskeltillväxt. Det blir alltså inte jättebra för min del att träna hela kroppen varje dag, då musklen man tränat måste få vila mellan varven, då man bryter ner under träning för att sedan överkompensera och bygga upp muskeln starkare i vila. Man måste inte splitta sin kropp på detta vis, det beror helt på vad man vill få ut av sin träning, men vill man träna för att bygga kan det vara bra med ett splittat schema.
 
Anledningen till att jag lägger ihop muskelgrupperna som jag gör grundar sig i att man brukar tänka så att man väljer att dela upp så att man tränar antingen muskler som jobbar med varandra, eller muskler som jobbar mot varandra. Till exempel jobbar biceps och rygg med varandra när man gör en dragövning, vilket de flesta ryggövningarna är - därför lägger jag då ihop biceps och rygg på ett och samma pass så att jag kan trötta ut dem maximalt och inte påverka samma muskel två dagar i följd. Samma princip gäller för bröst och triceps, de jobbar tillsammans i pressar. Skulle jag exempelvis köra biceps och triceps tillsammans (som jobbar mot varandra) skulle jag därför inte tycka att det var optimalt att lägga ett ryggpass dagen efter, då det inte skulle tillåta att biceps vilar. 
 
Fråga: "Det skulle vara väldigt intressant att veta ditt kost upplägg? 
Vad har du för träningsredskap när du tränar och hur är dom bra? 
 Grym blogg!"
 

Svar:
Tack snälla, för det första ;) Just nu har jag inget speciellt kostupplägg, i ärlighetens namn så är jag alldeles för odisciplinerad när det kommer till ätandet för att klara av att vara så strikt ;) Jag siktar dock i nuläget på att ligga på plussidan i mitt kaloriintag för att säkerställa att min kropp har tillräckligt med energi för att prioritera muskleuppbyggnad. Dock tänker jag fortfarande sunt när det kommer till valet av mat. Så lite onyttigt som möjligt och istället bra mat med mycket näring och viktiga ämnen. I stora drag är det långsamma kolhydrater (undantag för efter träning då jag ser till att få i min snabba direkt), proteinrik mat + proteinshakes som komplement, frukt och grönt samt mycket fibrer. Då jag inte äter fisk tar jag även tillskott för att få i mig omega 3.
 
Längre framåt kommer jag att lägga om min kost för att få bort det överskot jag lagt på mig och definera kroppen, men det har jag inte gjort något upplägg för ännu så det får jag fylla på med vartefter :)
 
Jag använder nästan enbart fria vikter när jag tränar, jag är faktiskt inte speciellt förtjust i maskiner. Med fria vikter menar jag skivstänger, hantlar, kettlebells, viktskivor och ställningar. Räknar även in cablecrossen i denna kategori då man jobbar fritt med kroppen och inte låst i en position som man blir i en maskin. Fördelen med fria vikter gentemot maskiner är att du får med fler muskler i en och samma övning och samtidigt måste stabilisera, och du får jobba i den positionen som blir bekväm för dig. I en maskin isolerar man ofta en muskel, vilket jag dock måste påpeka att jag använder som komplement ibland, och missar därför den stabiliserande och mer omfattande effekten som man får utav att jobba med fria vikter. Var inte rädda för att släppa maskinerna! :D Jobba lite lättare i början och läs in er ordentligt på tekniken innan ni lassar på vikter. Ser så många som gör tokigt på gymmet och det är så synd om man skadar sig ordentligt och tvingas avstå från att träna.
 
Fråga: "Favoritövning? Favoritmuskel?"
 
Svar: Åh vad svårt! Det kan variera från vecka till vecka ;) Dock älskar jag att träna rumpan! Chins och dips är några övningar som jag tycker det känns riktigt häftigt att utvecklas i och man verkligen kan se sina framsteg med! Så jag tror de är två favoriter. Lite hatkärlek är det måste jag säga, men det är ju det som är tjusningen med det hela ;)
 
 
Fråga: Får man ställa en lite konstigare fråga, hur lyckas du behålla "brösten" så fast du tränar massa? 
 
Svar: Inga frågor är konstiga frågor! ;) Faktum är att detta är ett av träningstjejers största dilemman! Just nu äter jag ju som en häst, för att uttrycka det grovt, och därmed bibehåller jag lite massa, inte bara på brösten utan även på resterande delar utav kroppen med. Jag ligger ju som tidigare nämnt på ett kaloriöverskott och då stannar de väl kvar sisådär hyffsat! ;) När jag börjar träna kondition ordentligt kommer det dock säga slurp, och till sommaren lär det inte finnas alltför mycket kvar - när man väl tycker sig behöva dem ;) haha! 
 
Det jag dock tycker att jag kan rekommendera är att våga träna brösten! De blir inte mindre utav detta! Snarare ger det illusionen utav det motsatta, då de formar sig snyggt! Jag var livrädd för att träna bröst innan jag visste bättre, men är riktigt glad för att jag satte igång - det är nämligen som ett litet natutligt bröstlyft ;)
 
 
 
Min favorit när det kommer till bröstträning - flyes i cable! Det var faktiskt Alva som lärde mig denna, och jag hatade den till en början, men nu jäklar tycker jag att den är superkul!
 
Tack för alla frågor, det har varit superkul att få se vad ni har för funderingar på hjärtat! Jag hoppas verkligen att jag inte missat någon nu! :O Då får ni skälla på mig! ;) Har jag inte svarat tillräckligt eller om något låter konstigt så är det bara att ställa följdfrågor, det är så välkommet så :)

Drar igång en ny träningsvecka!

Idag är det sjukstuga härhemma! Dock är det inte jag som är drabbad, utan min kära fästman som ligger totaldäckad med influensa. Stackarn! Tänker faktiskt vara så fräck att jag håller tummarna för att det inte drabbar även mig, men jag måste ju erkänna mig medveten om att risken är ganska stor!
 
Det blev med andra ord bara jag och Niklas som tränade idag, vilket resulterade i ett riktigt bra gympass! Niklas är stark som en oxe och orkar veva dips i en evighet om han får hållas, varpå jag blir supertaggad på att försöka komma upp i samma nivå. Det gör jag ju då såklart inte, men man tar i liiiite extra! 
 
Det var alltså bröst triceps idag, och även denna gång blev det mycket dips. Viktade och vanliga. Och även denna gång kändes det som om man inte vägde något alls när man släppte vikterna sedan och körde sista setet utan! Riktigt häftigt! Det blev även en del armhävningar med fötterna i TRX-band. Först 3x15 som uppvärming innan dipsen, sedan tog vi det som avslutningsmördare under passets slut. Då körde man på tills man storknade - riktigt härligt att avsluta ett pass med att känna att man verkligen inte skulle orka göra något mer! 
 
Nya gröna linnet och nya byxorna på! Var en riktig färgklick idag!
 
 
Fick på grund av min obotliga virrighet träna barfota idag, då jag upptäckte att jag bara fått med mig en sko när jag väl kom fram och skulle byta om! Vilken sopa jag är! Förra veckan hade jag missat att få med mig båda (förbättring denna vecka med andra ord!), men hade då tur och fick låna chefens ;) Vi får väl hoppas på att jag lyckas få ner båda i väskan imorgon, för jag kan inte ta mig igenom ett ryggpass utan dojjor!

Spontanresa!

Här har jag missat att fylla på med mitt senaste pass, då vi fick ett spontanryck och åkte till Nyköping över helgen för att umgås med min familj samt fira systers fästman som fyllde år!
 
Körde i alla fall ett benpass på dagen i fredags, som såg helt annorlunda ut än mina vanliga då mitt knä inte är helt med i matchen. Det blev högrepsträning, vilket jag inte kan minnas när jag senast tog mig tid för. Detta innebär alltså lättare vikter, med set på över 15 repetitioner. Notera att det för denna sakens skull inte ska vara för lätt, det ska fortfarande vara riktigt jobbigt de sista repetitionerna ;) Man måste fortfarande trötta ut musklerna!
 
Vi ska se om jag minns övningarna!
 • Uppvärmning crosstrainer + rörlighet
 • utfall med bakre ben i TRX
 • benspark
 • lårcurl
 • rumpdrag i cable
Jag har med all säkerhet glömt något! ;)
 
Knät skötte sig i alla fall bra och jag tyckte mig inte känna av det alls trots att jag verkligen kände efter. Tänker dock ta det säkra före det osäkra och vila benet ett tag nu och hoppas på att det ger med sig. Annars blir det et besök till doktorn!
 
Tänkte för övrigt sätta mig imorgon och svara på frågorna som kommit in ifrån er :) Passa på att fylla på i inlägget där om ni kommer på något mer! :D

Boka mig som instruktör?

Nu tänkte jag passa på att tipsa er träningssugna om att det från och med nästa vecka går att boka individuella instruktioner med mig via Friskis hemsida (ligger i passbokningen där ni bokar era jympapass). Passa på att norpa en tid så ska vi se till att peppa igång dig ordentligt och ge dig ett bra upplägg!  Vill man inte boka en hel timme kommer jag finnas tillgänglig i gymmet under Torsdagar mellan 19-20! Då är det bara att komma fram och nypa mig för tips och råd.
 
Torsdag blir min första dag, och jag är sådär pirrigt förväntansfull! Dethär kommer att bli riktigt skoj! :D
Såhär kommer jag att se ut när jag travar omkring i gymmet! Hämtade ut kläder nu i veckan, och så ska de bara åka iväg på tryck så är de klara för användning!
Myströja fick jag med! :D Skönt för mig som är så frusen ;)

Tillbaka i min rätta miljö!

Efter onsdagens lila avstickare var jag igår åtrigen tillbaka där jag känner mig som mest hemma - på gymmet!
 
Jag körde ett pass för axlar, och sprang lie emellan mina övningar för att stötta frugan i hans bröstträning. Övningarna skiljde sig inte mot mitt vaniga upplägg, men det blev fler set än vanligt och jag jobbade även för att öka lite i de flesta övningarna, viket ju faktiskt gick galant!
 
Kan meddela att sidolyft är min värsta övning! Fy vad jag tycker att den är fruktansvärd, haha! Jag står där och svär vare gång jag ska ta mig igenom mina pyrmider på den, och vill nästan grina lite bara för att det bränner så jäkligt! Men efteråt, gud så skönt det är då! Då är man i alla fall glad att man kämpade sig igenom dedär seten!
 
Har ni någon såndär riktig hatövning? ;)
 
 

Lite variation

Idag fick kroppen vila ifrån styrketräning, vilket jag tror var välbehövligt då jag har en ruggig träningsvärk i hela överkroppen! Istället blev det ett lite mer fartfyllt inslag - Dans fusion!
 
Hade faktiskt ingen aning om vad det var när jag bokade, utan tyckte bara att det lät spännande och kände för att prova på! Det kan ju vara kul att se vad det är vi har för utbud så jag kan tipsa mina kunder som jag instruerar om vad som skulle kunna passa för dem att varva gymträningen med!
 
Dethär passet var i alla fall riktigt, riktigt roligt! Full fart, störtkön ledare och härlig stämning bland motionärerna! Jag kände mig lite vilsen i början då jag inte dansat på ett tag och det gick undan redan från första stund, men det flöt på efter ett tag! Tur för mig, så jag slapp stå där som ett fån!
 
Skönt med lite variation, men imorgon besöker jag nog gymmet igen ;)

Riktigt grymt pass!

Idag är jag så fruktansvärt, fruktansvärt nöjd med mig själv och mitt träningspass! :D
 
Tränade tills törsta del själv, då frugan och hans kusin körde andra muskelgrupper, och trodde att detta skulle göra mig lite opepp då jag inte hade någon musik med mig - men ICKE! Jäklar vilket pass jag fick till. Det är fortfarande helt bortdomnat i mina triceps, och jag kom hem för två timmar sedan ;) 
 

Ja, bröst triceps var det alltså idag, och jäklar vad jag har kört dips! Vet inte hur många sets jag fick till, och där med många reps (8-10/set med kort mellanvila), men jäklar vad bra det känns. Hade redan i förväg bestämt målet med dagens pass: Att testa på att göra dips med viktskiva mellan knäna. Lite tuffare, men jäklar vilket rus i kroppen man fick av att faktiskt klara av det! Det var inte snyggt, och det var rentutsagt fördjävla jobbigt, men jag var så himla stolt och nöjd jag blev efter de två korsta seten! Efter det gick det hur lätt som helst att köra dips utan vikter, och just därför blev det mycket utav den sorten idag!

Jag minns för ungefär ett år sedan. Då kämpade jag för att klara chins med hjälpvikter (det blir alltså lättare med en maskin som "tar bort" lite av din vikt" och nu orkar jag till och med lägga på lite extra! Heja mig! :D

 

Trots att jag fick kämpa som ett djur var det långsamma och kontrollerade dips som gällde! Här vill vi inte skada oss!

Teknikstrul

Just nu bråkar tekniken lite på bloggen, så ni vet vad det är som händer om saker och ting inte ser ut/fungerar som det ska!

Gårdagens rygg/biceps

Lite rodd
Nettan kör "PT-style" i TRX (läs: latar sig :P )
 
Konstigt nog försvann texten fårn detta inlägg, men jag får försöka skriva igen. Dock blir det en lite avkortad version då jag blev lite sur hehe! Tränade tillsammans med Nettan och Mange (frugan) igår, och trots att jag var lite energilös efter söndagens bravader så gick passet riktigt bra. Speciellt bicepsdelen, som annars brukar kunna hamna lite i skymundan. Testade lite nytt och fick till bra övningar med bra fokus! Kändes riktigt gött i armarna efteråt ;) 
 
Idag har jag varit på lite "innanvårensdrabbning"-checkup hos fröken doktor, och där gjort ekg samt undersökningar för att se så allt står rätt till på insidan. Jag verkade vara frisk och kry, så nu kan jag ösa på med konditionsträning framöver! :D

Frågelåda!

Då min lilla undersökning jag gjorde visade att det fanns intresse för tips och råd kan jag ana att vissa av er sitter på lite frågor och funderingar? Jag vet att jag har lite blyga läsare som inte gärna kommenterar, men tänkte att vi här kan ta tillfälle i akt att samla lite frågor i detta inlägg som jag kan börja beta av vartefter? :)
 
Det kan vara om vadsomhelts - min träning, allmänt om träning, produkter etc.. Ni väljer själva! :)
 
Vad är DU intresserad av att veta? :)
 

Min egen träning idag!

.. Det kanke jag ska flika in med också!
 
Det var ju benpass som stod på agendan för dagen, och jag tänkte bannemig ge det ett ordentligt försök. Dock gick det väl inte riktigt som önskat, och jag fick faktiskt avbryta efter 4 övningar, varav den sista bara blev på ett set. Jag hade nämligen spenderat nästan hela dagen på gymmet och förberett mig inför min licensiering samt försökt att lugna nerverna och inte ätit annat än frukost och några tuggor ur salladen jag fick till mat (jag är på tok för kräsen för mitt eget bästa!). Detta ledde till att energin var som bortblåst och jag blev alldeles vimmelkantig efter bara två övningar. Hungern sög ordentligt i magen, och jag började själv inse hur dumt det ens var att ge sig in på att träna under dessa förutsättningar. Efter att ha tagit mig igenom bencurl, benspark, raka marklyft och ett set utfall med KB så bestämde jag mig för att inte fortsätta pressa min kropp i detta läget, och åkte istället hem och fyllde på energiförrådet ordentligt!
 
Det får bli nya tag imorgon!

En stor dag!

Nu har jag något riktigt roligt att berätta för er, som jag faktiskt gått och smugit med in i det längsta då jag varit aå himla nervös att jag inte vågat utlova någonting i förväg!
 
Idag var det dock dags, och som tur var gick det så himla bra att jag numera får titulera mig själv INDIVIDUELL TRÄNARE!!! :D Jajemen, jag hade min licensiering idag - och det var så himla läskigt, samtidigt som det var riktigt roligt att få ta sig an sin första kund! Mitt första ihopsatta träningsschema är nu ute i världen och ska användas utav någon som förhoppningsvis kommer att finna stor nytta utav det - vilken känsla! :D
 
Jag är så otroligt stolt och lycklig, att tårarna nästan började rinna på vägen hem när stressen släppte! Tack vare att jag tog på mig dubbla studier har min höst varit så otroligt tuff, men nu när jag sitter med resultatet i handen är jag så himla nöjd att all den stress jag genomlevt känns som bortblåst! Jag har återigen bevisat för mig själv att med lite jävlaranamma så går allt! 
 
Blommor och diplom - detta ska bannemig ramas in och pryda väggen härhemma! :D 

Ännu mer byxor!

De rosa byxorna från Bubbleroom var så oförskämt sköna och satt så pass snyggt att jag var tvungen att ha ett par till! Det fick bli ett par blå, som lär landa hos mig i början på veckan! :D
 

Axlar & mage

Idag blev det ett pass för axlar och mage för oss damer! Jag och Alva alltså ;) Frugan och Nicke var med till gymmet som vanligt, men de körde annat på sitt håll! Man kikar förbi varandra ibland när man har vila mellan seten, kollar läget och kanske snor en puss av frugan, sen går man till baka och kör på sitt! Ganska trevligt faktiskt!
 
Axelträningen gick tungt idg för min del. Troligtvis för att jag körde triceps igår och inte hade alltför mycket kräm kvar i armarna för dagens kraftansträngning. Tog mig dock igenom Militärpress, pushpress, sidolyft och baksida axlar innan jag gick över på mage. Lite fler set på sidolyften idag, vilket gjorde att det brände något fruktansvärt i axlarna långt efter att jag åkt hem!
 
Gällande magträningen försökte jag variera mig något från mitt vanliga upplägg. Körde hängande benlyft! Ganska många repetitioner per set och  la upp de så att jag först körde med raka ben och sedan fortsatte med att dra upp knäna mot hakan tills jag inte orkade lyfta dem längre. Riktigt mördande för magen! ;) Det blev även situps över bosuboll, sista setet med armarna rakt upp över huvudet för att öka på belastningen lite. Körde även sidan av magen i ländryggsställingen som avslut.
 
 

Snabbundersökning - svara gärna!

Tryck bara bakåt när ni kommer till resultatsidan så är ni tillbaka på bloggen sen :)
 

Skulle ni uppskatta mer tips på bloggen?

 • Ja
 • Nej
 • Beror på vad de handlar om

Om ja, vad är mest intressant?

 • Övningar
 • Träningsupplägg
 • Tillskott/produkter
 • Kost
 • Samtliga
 • Annat


Bra tryck!

Idag fick vi till ett riktigt härligt pass! Bröst/triceps var det som sagt dags för, och jag är skitnöjd med hur det artade sig!
 
Pressade på grabbarna med både dropset och extra repetitioner, så de var skapligt trötta men nöjda när passet var över. Man orkar ju alltid lite extra när någon står bredvid och gapar på en, så jag såg till att få dem att pressa ur sig det sista i varje övning! Riktigt roligt att se dem kämpa såpass!
 
Själv la jag lite mer fokus på triceps idag, de övningarna jag fick till där var:
 • pulldowns i cable med både stång och rep - brett och smalt grepp. Kom enkelt upp i nytt personbästa på stången (36 kg) och kunde köra många strikta reps på det, så nästa gång blir det 40 kg ;) Körd eäven dropset med stång som sista övning.
 • dips - hatkärlek till denna övningen! 6x6x8 reps på den, vilket inte känns alltför imponerande. Var redan trött i armarna vid dethär laget ;)
 • Smal bänkpress - 3 set med ökande vikt. Är förvånansvärt klen i denna övningen. Det kan dock bero på att jag alltid lägger den i slutet av passet. Bara för det får den vara först ut nästa gång.
På bröst körde jag faktiskt bara två övningar idag: hantelpress och flyes i cable. Den sistnända är ett hett tips för er tjejer om ni vill lyfta tuttarna till skyarna ;) Jobba då uppifrån och pressa neråt/framåt så kommer ni åt undre delen utav muskeln! :)
 
 
 

Uppladdning

Här sitter jag och laddar inför ett bröst/triceps-pass tillsammans med grabbarna grus!
 
Förövrigt kan jag ha råkat handla lite på internet - igen ;) Ett jäkligt grönt träningslinne fick det bli denna gång :D

Vi kör ett andra pass för dagen - utelöpning!

Nu när jag ändå är ledig i några dagar till tycker jag minsann att jag lika gärna kan passa på att klämma in lite extraträning här och där. Även jag har slagits av denhär efter-jul-paniken och känner därför att jag kanske kan ta ett löparpass eller två extra för att komma tillbaka till min vanliga balans. 
 
Efter att ha pratat träning med Jejje idag blev jag för ovanlighetens skull jäkligt sugen på att springa, så efter att ha laddat om med mat och vila efter morgonens gympass drog jag på mig löparjackan och skuttade ut genom dörren för att ta mig en runda i kylan! Löpning är väl kanske egentligen fel ord för vad jag gjorde, men det låter ju fräsigare än att säga att man gick ut och joggade ;) Är det bara jag, ellerlåter inte jogga lite som att springa på stället? :P Det gjorde jag inte i alla fall, jag tog mig framåt och det med ganska bra fart till slut!
 
Inledde med att promenera raskt, gick sedan över på att köra intervaller med att gå/springa och till sist så tog jag en ordentlig bit löpning (okejdå, jogging :P ). Jag är oftast så insnöad på att det är jobbigt att springa, att jag faktiskt glömmer hur mysigt och härligt det kan vara! Speciellt utomhus! Det var sådär lagom friskt i luften, jag hade lite vårkänslor i kroppen (pga all bortsmält snö) och riktigt bra, peppande musik i lurarna. Jag som trodde att min ork skulle vara som bortblåst kände nu att jag skulle ha kunnit hålla på länge! Men det höll jag mig ifrån, med tanke på att jag inte sprungit på länge och att knät gjorde ont under söndagens benpass, och valde istället att ta det lite lugnt. Jag kan ju inte komma här och chocka min stackars kropp från vinterdvalan med ett sjujäklarns löparpass, då kommer jag väl inte upp ur sängen imorgon ;)
 
Lite isigt här och där, men underbart väder och frisk luft! Härligt! :D
 
Perfekt till att dricka i samband med träning! Proteinmjölk! Det och fullkornsspaghetti med carbonara fick bli min återhämtning efter löparjoggarpasset! ;)

Årets första pass + tips till nyårslöftare!

Igår fick jag verkligen ångra att jag drack vin på nyårsafton! Jag blev nämligen alldeles för rastlös i kroppen av att bara ligga på sofflocket, och hade ett träningssug som hette duga! Menmen, är huvudet dumt får själen lida ;) Jag fick helt enkelt ta och lugna ner mig och tagga inför dagens pass istället!
 
Vi åkte såklart till gymmet såfort vi slog upp ögonen. Dels för att vi var träningssugna och dels för attmissa folkmassan som kommer att infinna sig framåt eftermiddagen då det säkert kommer att krylla med nya besökare som ska infria sina nyårslöften. För er som nu har satt ett nyårslöfte vill jag faktiskt här passa på att slänga in ett litet tips! Många blir alldeles övertaggade i början, varpå de tränar väldigt ofta och mycket under de första veckorna, för att sedan tröttna/skada sig och lägga ner det hela efter ett tag. Kör istället igång sakta, kanske max 3 pass i veckan, och börja bygga upp och förbereda kroppen succesivt. Man kan inte skynda några resultat och det är bättre att vänja in både kropp och psyke sakta för att kunna göra det till en del av ens rutin! :) En liten avstickare fick ni där;)
Åter till passet så fick jag finbesök - Jejje, som är en riktig superlöperska! Hon och jag bestämde under nyårsafton att vi ska ta tillfälle att lära oss utav varandra! Hon vill lära sig mer styrketräning och jag behöver definitivt lära mig att löpa! Därför har vi en hel del att hämta från varandra! Idag blev det ett rygg/bicepspass, och jag måste medge att man kände sig lite småseg i kroppen fortfarande efter nyår, men man gör så gott man kan och det tror jag räckte gott och väl idag då jag känner mig riktigt mör i efterhand! Jejje var jäkligt tacksam att visa övningar, då det syns att hon är van att träna, inte är rädd för att ta i och snappade upp direkt på tekniken! Superkul!
 
Har kommit på mig själv med att börja bli riktigt nervös inför min licensiering nu när den närmar sig, så nu tänker jag ta alla chanser jag får att träna på instruktioner innan dess! Kan inte förstå att jag snart är färdigutbildad tränare! :D
 
Vad blev erat första pass för året? :)

RSS 2.0